Hatay 1 Şubesi

YHS Çalışanlarının Görevde Yükselmelerini Kısıtlayan Yönetmelik Hükmü Kaldırılmalıdır

Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, 13.1.2016 tarihli ve 29592 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 1. maddesiyle getirilen, yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının şef kadrolarına yükselmelerini engelleyen hükmün kaldırılmasını istedik.

Söz konusu yönetmeliğin 1. maddesiyle 12.10.2013 tarihli ve 28793 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik’in 6. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinin (3) No’lu alt bendine, “3) Bakanlık teşkilâtının yardımcı hizmetler sınıfı dışındaki kadrolarında görev yapmış olmak” hükmü eklenmiştir.

Şef ve koruma ve güvenlik şefi kadroları yönünden söz konusu kadrolara atanmak üzere başvuruda bulunabilecek kadroların kısıtlanması, diğer bir ifadeyle, yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının ve bu sınıfta çalışmış olanların görevde yükselme hakkından mahrum bırakılması, görevde yükselmeye tabi kadrolara objektif kurallar çerçevesinde atama yapılmasını engellemesi ve eşitlik ilkesine aykırı olması nedeniyle, 657 sayılı Kanun’un temel ilkeleri olarak belirlenmiş olan kariyer ve liyakat ilkesine, yönetmeliğin amacına, kamu yararı ve hizmet gerekleri ile 657 sayılı Kanun’a aykırıdır.

Bu hüküm, görevde yükselme suretiyle atama yapılacak şef ve koruma ve güvenlik şefi kadroları için aranan diğer özel şartlardan bağımsız olarak değerlendirildiğinde, daha önce yardımcı hizmetler sınıfında çalışmış olmanın bu kadrolara atamayan engel bir hüküm olduğu şekilde anlaşılabileceği gibi, söz konusu ibare diğer özel şartlarla birlikte değerlendirildiğinde ise yardımcı hizmetler sınıfı kadrosu personeli dışında kalan tüm personelin görevde yükselme sınavına katılabilecek iken sadece yardımcı hizmetler sınıfı kadrosunda çalışan personelin sınava giremeyeceği şeklinde anlaşılabilmesi de mümkündür. Bu durumda söz konusu düzenlemenin görevde yükselme sınavı başvuru şartlarının uygulanmasında karışıklığa ve belirsizliğe yol açacağı açık olup hüküm objektif anlam taşımamaktadır.

Nitekim aynı ibare, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nde de yer almış, ancak söz konusu hükme karşı açılan iptal davasında, Danıştay 16. Dairesi’nin 2015/11756 Esas sayılı dosyasında yukarıda alıntılanan gerekçeyle yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.

Bu itibarla, davaya sebebiyet vermeksizin söz konusu hükmün kaldırılması suretiyle gerekli düzeltmenin yapılmasını talep ettik. 

Bakanlığa gönderdiğimiz yazı için tıklayınız