Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla, sendikacılığa yeni bir soluk getiren teşkilat olarak, alışılagelen sendikacılığa biçilen rollerin ötesine geçtiklerini belirterek, “Tavır alışımızla, özgün duruşumuzla, emeğe ve insana bakışımızla örgütlenme alanını yeniden şekillendirdik. Örgütlü gücün neleri başarabileceğini kısa sürede hem ulusal hem de uluslararası alanda gösterdik” dedi.
Hasan Yalçın Yayla, Eğitim-Bir-Sen Nevşehir 1 ve İstanbul 9 No’lu şubelerin genel kurullarına katıldı. Sendikal çalışmalar ve eğitim gündemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Yayla, eğitim çalışanlarının alın terini savunma kararlılığıyla, haklıyı güçlü kılmak, insan haklarına yönelik her türlü şiddet, baskı, zulüm ve haksızlığa karşı çıkmak amacıyla yola çıktıklarını ifade ederek, “Emeği, insan hayatını ve onurunu önemseyen, önceleyen bir teşkilatız. Yaptıklarımızla, alışılagelen sendikacılığa biçilen rollerin ötesine geçerek, örgütlü bir gücün neleri başarabileceğini gösterdik” şeklinde konuştu.
Mücadele ve müzakereyle birçok sorunu çözdük
Kamu malına zarar vermeden, esnafın camını kırmadan, sorunları mücadele ve müzakereyle çözmeye çalıştıklarını kaydeden Yayla, “Sendikacılığa yeni bir soluk getiren teşkilat olarak, pek çok kazanıma imza attık. Yasakların kaldırılmasını, sorunların çözüme kavuşturulmasını, haksızlıkların giderilmesini sağladık. Başörtüsü yasağının gündemden çıkması, sekiz yıllık kesintisiz eğitim dayatmasına son verilmesi, katsayı zulmünden vazgeçilmesi, yeni müfredat programlarıyla eğitimin vesayetçi karakterinden arındırılması, Milli Güvenlik dersinin kaldırılması, öğretmenlerin özel hizmet tazminatının artırılması gibi, onlarca kazanımın altında imzamız var” ifadelerini kullandı.
3600 ek gösterge çalışmaları bir an önce tamamlanmalıdır
Eğitim hizmet kolunun yetkili sendikası olarak 3600 ek gösterge konusunda verilen sözün bir an önce yerine getirilmesinin takipçisi olduklarını dile getiren Yayla, şunları söyledi: “Söz yerine getirilmeli, 3600 ek gösterge daha fazla zaman yitirilmeden verilmelidir. Meslek grupları bazlı değil, memnuniyet katsayısını artıracak, tüm kamu görevlileri için beklentiyi karşılayacak bir çalışma bekliyoruz. Eğitim çalışanları, din görevlileri, polisler ve bazı yönetim kadrolarına yönelik 3600 ek gösterge konusunda çalışmalar hızlandırılmalıdır. 3600 ek göstergeden yararlananların kapsamı daha fazla kamu görevlisini mutlu edecek şekilde genişletilmelidir.”
Öğretmenlik meslek kanunu beklentileri karşılamalıdır
Çıkarılacak olan öğretmenlik meslek kanununun öğretmenlerin beklentilerini karşılaması gerektiğini vurgulayan Hasan Yalçın Yayla, “Öğretmenlik meslek kanunu çıkarılmasına ilişkin hazırlık çalışmalarının yapılacak olması yerinde, olumlu ve beklenen bir adımdır. Bu meslek kanunu, eğitim kademeleri ekseninde öğretmenlerin yeterliklerinin, mesleğe alınma şartlarının, eğitim-öğretime özgü ve bunlara yardımcı görev, yetki, hak ve sorumluluklarının, adaylık ve yetiştirme süreçlerinin, yeterlikler ekseninde mesleki gelişim ve kariyer basamakları süreçlerinin, mesleki özerkliklerinin, okul yönetimi başta olmak üzere, düzenleyici, yönetici ve denetleyici mekanizmalarla aralarındaki ilişkilerin, disiplin, ödül fiil ve süreçlerinin, etik ilkelerin, iş güvencelerinin tanımlandığı ve düzenlendiği bir yasal düzenleme olmalıdır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde, Nevşehir 1 No’lu Şube Başkanlığı’na Mustafa Çiftçi, İstanbul 9 No’lu Şube Başkanlığı’na Bilal Bozkurt seçildi.