Haber
2015-11-19 11:18:37
EĞİTİM SEMİNERLERİ BAŞLADI "İSLAM ŞAİRİ: MEHMET AKİF ERSOY"

İSLAM ŞAİRİ: MEHMET AKİF

Eğitimciler Birliği Sendikası Hatay 1 Nolu Şubesi her hafta pazartesi günleri 19:00-20:30 saatleri arasında kültür etkinlikleri seminerleri gerçekleştirmeye başladı. Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail BAYRAKDAR, “ üyelerimizin kültürel dağarcıklarını zenginleştirmek, değerlerimizi tanımak ve gelecek kuşaklara aktarmak için bu seminerlerin çok faydalı olacağı”nı vurguladı. Üyelerimiz arasından alanında uzmanlaşmış kişiler ve MKÜ Öğretim elemanları tarafından da bu seminerlerin devam ettirileceğini söyledi. Sayın BAYRAKDAR;  “değerler sendikası olduğumuz bir kez daha görülecektir” dedi.

Seminerin birincisi “Safahat Okumaları” alt başlığıyla gerçekleştirildi.

Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve Karlısu Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mustafa DURAN tarafından yapılan sunumda Mehmet Akif Ersoy’un karakter özellikleri anlatıldı. Şiir ve hatıralarla desteklenen sunum dinleyicilerin ilgisini çekti.

Mustafa DURAN yaptığı sunumda “Mehmet Âkif, şüphesiz, Türk Edebiyatının en büyük şairidir. Bir şair için büyüklük göstergesi bazen bir tek mısra iken Âkif Bey, onlarca şiiriyle rüştünü ispatlamış, dilin ve edebiyatın en güzel örneklerini ortaya koymuş biridir.

Dil Öğrenmiş, Tercümeler Yapmıştır

Biyografisine şair ve yazarlıktan sonra “mütercim” yazılabilecek kadar çok tercüme yapmıştır.

Yaptığı tercümeler sıradan veya ticari bir endişeden değil tamamen davası doğrultusundadır.

Müslümanların sosyal hayatta karşılaştığı sorunlar, ittihad-ı İslâm için yapılması gerekenler, birlik, beraberlik ve kardeşlik üzere dönemin önemli fikir adamlarının yazılarını tercüme ederek yayınlamıştır.

 Arapça, Farsça ve Fransızcadan, 6 yazardan toplam 55 tercüme yapmış ve Sıratımüstakim ve Sebilüreşad dergilerinde 268 sayı olarak tefrika etmiştir.

Tercüme yaptığı kişiler; Ferid Vecdi, Muhammed Abduh, Azm-zâde Refik, Şeyh Şiblî, Abdülaziz Caviş ve Said Halim Paşa’dır.

Haksızlık Karşısında Susmamıştır

Mehmet Âkif’i tanıyan dostları onun haksızlığa hiç tahammülünün olmadığını, haksızlara daima haşin yüzünü gösterdiğini anlatmışlardır.

Vazifesinin Hakkını Vererek İşini İyi Yapmaya Çalışmıştır

Öğrencilik hayatında gittiği okullardaki başarısı onun işini iyi yaptığının göstergesidir.

“1888 yılında Âkif, mülkiyenin yüksek kısmına geçer, fakat babasının vefatı ve Sarıgüzel’deki evlerinin yanması üzerine bu okulu bırakıp “Halkalı Baytar Mektebi”ne geçmek zorunda kalır.

22 Aralık 1893’te Halkalı Baytar ve Zirâat Mektebi(günümüzdeki karşılığı veterinerlik fakültesi)ni birincilikle bitirmiştir.”

Çocukluk yıllarında Arapça, Farsça ve Fransızca öğrenmedeki mahareti ve bu dillerden yaptığı tercümeler, dil konusunda aldığı vazifeler, işini iyi yaptığının örnekleridir.

Teşkilat-ı Mahsusa’da devletin bekâsı için kritik görevler alması onu “vazifesinin hakkını veren güvenilir bir şahsiyet” olduğunun göstergesidir.

Millî Mücadele’de kendisine verilen irşad görevini vaaz ve şiirleriyle en iyi şekilde yerine getirmiştir.

Balıkesir Zağnos Paşa Camii’nde, Kastamonu Nasrullah Camii’nde verdiği vaazlar hitabet sanatının en güzel örnekleridir.

İlmi ve vazife bilinci onu Darül Hikmet-i İslâmiyye Teşkilatı’nın üyeliği ve başkatipliği vazifesini kazandırmıştır.          

İstiklâl Marşı için açılan yarışmaya para ödülü olduğu için katılmasa da onu tanıyanlar tarafından bu işi yapabilecek en iyi kişi olarak ifade edilmesi ve bu konudaki girişimler sonucu yazdığı şiirin “İstiklâl Marşı” olarak kabul edilmesi, şairlik konusundaki ehliyetini ortaya koyar.

Kur’an Tercümesi için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan girişimde tercüme için ilk akla gelen kişilerden olması ve yaptığı tercümenin dostu Eşref Edip tarafından çok beğenilmesi ve dinî hassasiyetler yüzünden o günlerde yayınlanmasa da günümüzde yayınlanan kısmı onun bu konuda da ehil olduğunu gösterir.

Beşikten Mezara Kadar İlim Öğreniniz” Hadisini Kendine Rehber Etmiştir

  • Âkif’in tahsili 4 yaşında başlar. Dil öğrenimi, ortaokul, lise ve üniversite hayatı, Kur’an’ı ezberlemesi ve toplumun sorunlarıyla ilgili yaptığı tercümeler ve ömrünün son yıllarında Kur’an tercümesiyle ilgili yaptığı çalışmalar onun “beşikten mezara kadar ilim öğreniniz” hadisine mazhar olduğunun göstergesidir.
  • Kendisi ilim öğrenirken toplumu da bu konuda teşvik etmiştir.

İslamiyet’i Doğru Kaynaklardan Öğrenmiş ve Gerektiği Gibi Yaşamıştır

Dininden, Dilinden, Mukaddesatından ve Hürriyetinden Asla Taviz Vermemiştir

  • Âkif, mukaddes olarak kabul ettiği değerlerden birincisi “din”dir.
  • Dininden sonra en çok mukaddes kabul ettiği değerlerin ikincisi “dili”dir.
  • Mukaddes olarak kabul ettiği değerlerden üçüncüsü “hürriyet”tir.

Doğru Söylemiş ve Doğruluk Üzere Yaşamıştır. Asla Yalan ve Hileye Tevessül Etmemiştir

  • Âkif, dürüst bir mümin kimliğinin gereği olarak samimi, riyasız bir insandır. Ne yazdı ise duyarak yazmış, ne söyledi ise duyarak söylemiş, inandıklarını yapmış ve yaşamış, inanmadıklarına asla iltifat etmemiş bir insandır. Hep doğrudur ve doğruluktan yanadır. Öyle ki, bu özelliğini bizzat kendisi Safahat’ında şöyle açıklar:

“Şudur cihanda en beğendiğim meslek

Sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek...”

Soru-cevap şeklinde tamamlanan programın devamı her pazartesi günü Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şubesinde gerçekleştirilecektir.

Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şubesi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen